Säännöt
(uusittu yhtiökokouksessa 22.11.2011)
d
1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Kirkkonummen kuntakeskusyhdistys ry, Kyrkslätts kommuncentrumförening rf ja kotipaikka Kirkkonummi. Yhdistyksen nimen epävirallinen lyhenne on KIDE.
2 Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kehittää Kirkkonummen kunnan keskustassa toimivien yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa Kirkkonummen kuntakeskuksesta toimiva, kaupunkimainen, hyvien palveluiden, viihtyisän asumisen sekä monipuolisten harrastusten ja kulttuuritapahtumien – hyvän elämän – alueellinen keskus sekä lisätä jäsentensä yhteistyötä.
Yhdistyksen toiminta vaikuttaa Kirkkonummen kuntakeskuksen toimivuuteen ja toiminnan aktiivisuuteen sekä jäsentensä keskinäisen ja ulkoisen yhteistoiminnan kehittymiseen. Yhdistys myös edesauttaa omalla toiminnallaan kuntakeskuksessa toimivien yritysten ja yhteisöjen yleisten toimintaedellytysten ja ‑ympäristön kehittymistä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys osallistuu käytettävissä olevien mahdollisuuksiensa puitteissa kuntakeskuksen ja sen toimintojen suunnitteluun ja toteutukseen. Yhdistys järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kuntakeskuksessa järjestettäviä tapahtumia, tiedottaa niistä ja organisoi muiden toimijoiden kanssa yhdessä sovittavaa kuntakeskuksen tiedotusta. Yleisen kuntakeskustietoisuuden lisäämiseksi yhdistys voi harjoittaa tiedotus‑, koulutus- ja julkaisutoimintaa sekä järjestää yleisö- ja neuvottelutilaisuuksia. Yhdistys pyrkii saavuttamaan tarkoituksensa myös muita samantapaisia toimintamuotoja käyttäen.
Yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen edun tuottaminen siihen osallisille. Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, testamentteja ja lahjoituksia sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.
3 Jäsenet
Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki Kirkkonummen kuntakeskuksessa tai sen läheisyydessä toimivat juridiset ja fyysiset henkilöt, jotka ovat kiinnostuneet osallistumaan kuntakeskuksen kehittämiseen ja jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenten hyväksymisestä päättää hallitus.
4 Jäsenten eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5 Jäsenmaksu
Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
6 Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valitut 8 – 12 varsinaista jäsentä. Jäsenet valitaan seuraavien tahojen edustajista ja ilmoitetun määrän mukaisesti, mikäli vuosikokous ei toisin päätä:
Jäsenenä olevan kunnan toimihenkilöiden ja/tai viranhaltijoiden piiristä 2 henkilöä
Jäsenenä olevien oikeuskelpoisten yritysten piiristä 2 – 6 henkilöä
Jäsenenä olevien oikeuskelpoisten kiinteistöyhtiöiden piiristä 2 henkilöä.
Rekisteröityjen yhdistysten ja muiden yhteisöjen piiristä 2 henkilöä.
Kullekin jäsenelle valitaan varajäsen. Hallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, kuitenkin siten, että toiminnan ensimmäisenä vuotena puolet jäsenistä ja varajäsenistä valitaan vain yhdeksi vuodeksi. Tällöin puolet hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä on vuosittain erovuorossa.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Hallitus voi valita myös mahdollisen toiminnanjohtajan ja päättää tämän tehtävistä ja palkkauksesta.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tarvittaessa tai kun vähintään kolmannes hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus voi nimetä avustajikseen työryhmiä.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7 Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä tai henkilö, jolle hallitus antaa henkilökohtaisen nimenkirjoitusoikeuden.
8 Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksellä on joko toiminnantarkastaja ja hänellä varamies tai yksi ammattimainen tilin-tarkastaja ja hänellä varamies. Toiminnan- tai tilintarkastajan toimikausi on yksi vuosi.
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnan- tai tilintarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta.
Toiminnan- tai tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen lausunto viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.
9 Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen varsinaisia kokouksia ovat toukokuun loppuun mennessä pidettävä kevätkokous ja loka-marraskuussa pidettävä vuosikokous.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni.
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. Kutsu on lähetettävä jäsenille kirjeitse tai sähköpostitse. Samoin hallituksen kokoukset on kutsuttava koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta joko sähköpostitse tai kirjeitse.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10 Kevätkokous ja vuosikokous
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat
- esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnan- tai ammattimaisen tilintarkastajan lausunto
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- kokouksen päättäminen
Vuosikokouksessa
- kokouksen avaus
- valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat
- vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus tulevalle vuodelle
- valitaan hallituksen jäsenet tulevalle kaudelle erovuoroisten tilalle
- valitaan joko toiminnantarkastaja ja hänellä varamies tai yksi ammattimainen tilintarkastaja ja hänellä varamies
- hallituksen puheenjohtajan, hallituksen jäsenten ja toiminnan- tai tilintarkastajan palkkioista päättäminen
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- kokouksen päättäminen
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosi- tai kevätkokouksessa käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
11 Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkautumisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.